Zoek dan niet langer! Wij geven u graag objectief advies door te antwoorden op onderstaande 10 veelgestelde vragen over warmtepompen :
1. Wat is een warmtepomp en hoe werkt een warmtepomp-systeem?
2. Maakt een warmtepomp lawaai?
3. Hoe efficiënt is een warmtepomp?
4. Hoeveel bespaar ik met een warmtepomp?
5. Welke types warmtepompen zijn er op de markt?
6. Welke warmtepomp is het meest geschikt voor mijn installatie?
7. Wat zijn de voordelen van een warmtepomp ? En de minpunten?
8. Wat kost een warmtepomp?
9. Hoe groen is een waterpomp en wat levert dit systeem u op? Zijn er overheidspremies voor de installatie van een waterpomp?
10. Wat met het onderhoud van een warmtepomp?
Of u nu aan het bouwen of verbouwen bent, of u wilt uw bestaande woning graag uitrusten met een verwarmingssysteem dat minder onderhoud vraagt én minder energie verbruikt? Misschien zoekt u een energiezuinigere of duurzamere manier om uw woning te verwarmen en te voorzien van warm water? KIES DAN VOOR EEN WARMTEPOMP!
Warmtepompen onttrekken calorieën (warmte) aan de buitenlucht, zelfs bij koud weer. Door middel van een compressor zorgen ze voor een efficiënte verwarming van uw flat of woning. Het enige wat warmtepompen nodig hebben om te kunnen werken is elektriciteit: de geproduceerde warmte wordt volledig onttrokken aan de buitenlucht. De warmtepompen die u bij ons lan verkrijgen, beschikken over de meest geavanceerde technologieën om de energiefactuur van uw woning zo laag mogelijk te houden.
De meeste verwarmingssystemen werken op zogenaamde “fossiele brandstoffen” of niet-hernieuwbare brandstoffen zoals bijvoorbeekd stookolie of gas. Fossiele brandstoffen zijn als energiebron schadelijk voor het milieu. Een warmtepomp daarentegen maakt gebruik van hernieuwbare energiebronnen. U hebt het hele jaar door een comfortabel en aangenaam binnenklimaat zowel in de zomer als in de winter. Een warmtepomp is dus duidelijk de meest efficiënte oplossing voor uw verwarmingsbehoeften!
schema werking warmtepomp :
Oude warmtepompen durven misschien nog lawaaierig te zijn, maar het geluid dat de nieuwste generatie warmtepompen produceren kunt u vergelijken met het geluidsniveau van een diepvriezer. En de binnenunits? Die zijn net zo stil als het geritsel van bladeren (+/- 21 dB(A) op 1 m afstand). Ter vergelijking: het geluidsniveau in een rustige kamer bedraagt 40 dB(A). Ideaal om ook in de zomer met het raam dicht van een aangename nachtrust te genieten, zonder van broeierige warmte of lastige muggen.
De efficiëntie van uw warmtepomp wordt bepaald door het toestel zelf en het temperatuurverschil tussen de warmtebron en uw warmteafgiftesysteem zoals uw de verwarming van uw woning en/of sanitair water. Hoe kleiner het verschil, des te minder energie (elektriciteit) de warmtepomp verbruikt en dus hoe hoger uw winstfactor of COP (Coefficient Of Performance). Warmtepompen zijn bijzonder efficiënt in combinatie met een warmteafgiftesysteem op lage temperatuur zoals muurverwarming, vloerverwarming of plafondverwarming.
Realisaties door BVL :
Verwarmt u momenteel uw woning op basis van fossiele brandstoffen zoals gas of stookolie?
DAN KAN EEN WARMTEPOMP UW ENERGIEVERBRUIK MET MINSTENS 30% REDUCEREN!
Wilt u uw klassieke elektrische verwarming vervangen?
DAN KAN U ZELFS TOT 75% BESPAREN OP UW ENERGIEFACTUUR!
Een LUCHT/LUCHT ('L/L') WARMTEPOMP werkt volgens het principe van luchtverwarming en is eigenlijk het meest bekend als 'airconditioning' :
Een lucht/lucht warmtepomp neemt de warmte op uit de buitenlucht, ook bij vriestemperaturen. Dat gaat via een compact toestel dat buiten staat opgesteld: de buitenunit. Die warmte wordt dan via binnenunits de woning ingeblazen. Het grootste verschil met een lucht/water systeem is dat u de ruimte dus niet gaat verwarmen via vloer-, wand- of centrale verwarming, maar via de lucht.
VOORDELEN van een L/L warmtepomp:
- Geen boringen of afgravingen nodig, minimale installatiehinder
- Toepasbaar bij zowel nieuwbouw als renovatie
- Budgetvriendelijk dus lage investeringskost tegenover andere types warmtepompen: afhankelijk van het aantal kamers die u wil verwarmen of koelen, dient u voor een gemiddelde vrijstaande woning te rekenen op een kostenplaatje tussen de € 2.000 en € 7.000
- Uitstekend geschikt voor woningen met hoge ruimtes zoals duplexappartementen, loften of herenhuizen
- Lucht/lucht warmtepompen koelt uw woning of kantoor ook af tijdens warme zomermaanden
- Snelle reactietijd dus de ruimte wordt snel op de gewenste temperatuur gebracht
- Mogelijkheid om uw verwarming, koeling én ventilatie te combineren in één enkel systeem
NADELEN van een L/L warmtepomp:
- Niet geschikt voor vloerverwarming of radiatoren
- De warme lucht wordt in de woning ‘geblazen’, maar met de nieuwste technieken gebeurt dat heel gecontroleerd en fluisterstil
Een LUCHT/WATER ('L/W') WARMTEPOMP onttrekt warmte aan de buitenlucht. Die warmte wordt naar een watercircuit op hogere temperatuur gebracht voor de productie van sanitair warm water en de verwarming van uw woning en zwembad. Een Lucht/Water warmtepomp bestaat uit twee units: een buitenunit en een binnenunit (die met de die buitenunit verbonden is). De buitenunit wordt buiten op een beschutte plek geplaatst of aan de gevel gemonteerd en vereist een goede luchtcirculatie. Er bestaat ook een speciaal type: de warmtepompboiler. Dat systeem maakt gebruik van de ventilatielucht of omgevingslucht in uw woning. De boiler hergebruikt de warmte uit de afgezogen lucht voordat deze de woning verlaat, en warmt er het water in de boiler mee op.
VOORDELEN van een L/W warmtepomp:
- bruikbaar bij nieuwbouw en renovatie
- makkelijk te installeren zonder grote kosten
- lucht is overal aanwezig en altijd beschikbaar
- u hoeft geen putten te boren of grond af te graven
- ook toepasbaar met ventilo-convectoren en vloerverwarming
- in combinatie met een boiler kunt u er ook warm water mee opwekken voor de sanitaire installatie
- geen invloed op uw tuin (planten en bomen met verticale wortelgroei vormen geen probleem)
NADELEN van een L/W warmtepomp:
- passieve koeling is niet mogelijk
- werkt pas optimaal als de woning zeer goed geïsoleerd is
- het rendement daalt naarmate het buiten kouder wordt (maar volstaat wel altijd om uw woning te verwarmen en uw sanitair van warm water te voorzien)
- wordt meestal gecombineerd met een hulpverwarmingssysteem op basis van fossiele brandstoffen of een elektrische weerstand (om extra energie te leveren)
Een WATER/WATER ('W/W') WARMTEPOMP haalt de warmte uit opgepompt grondwater of koel- of oppervlaktewater (rivier, meer). Grondwater heeft het hele jaar een constante temperatuur van 10-14°C (rivieren of meren boven de 4°C) , wat relatief hoog is. Bovendien is grondwater praktisch altijd in overvloed aanwezig.
Voor dit warmtepompsysteem worden twee putten geboord:
- een pompput waarin grondwater wordt aangezogen met een onderwaterpomp (de onttrekkingsbron). De warmtepomp zal de warmte uit dat grondwater halen.
- langs de andere put wordt het koude water teruggegeven aan het grondwater (de injectiebron).
Bij water/water warmtepompen geldt: hoe groter u de warmtewisselaar dimensioneert, des te hoger het rendement van de installatie ligt. Daarom is dit type warmtepomp (althans de open systemen) voor particulieren financieel niet altijd interessant. Voor grotere bedrijven wel, zeker wanneer de warmtevraag meer dan 25 kW bedraagt.
VOORDELEN van een W/W warmtepomp:
- grootste rendement van alle warmtepompsystemen
- biedt in de zomer de mogelijkheid tot natuurlijke koeling
- u kunt dit systeem combineren met ventilo-convectoren en vloerverwarming
NADELEN van een W/W warmtepomp:
- er moet voldoende grondwater aanwezig zijn
- u moet de toelating krijgen om grondwater te mogen putten
- omdat er voldoende ruimte moet zijn, kan het systeem niet overal toegepast worden
- de investering ligt vrij hoog omdat u putten moeten laten boren door een erkend bronboorbedrijf
Met een 'GROND/WATER' of 'WP G/W' of zonder afkortingen een 'GEOTHERMISCHE WARMTEPOMP' maakt u gebruik van de warmte en koude in de ondiepe ondergrond (bodemenergie).
Het principe van bodemenergie is eenvoudig: in de zomer koelt u met winterkoude en in de winter verwarmt u met zomerwarmte die in de bodem is opgeslagen. Dat levert u een flinke besparing op uw energiekosten op. Bij dit type warmtepomp haalt u dus gratis aardwarmte (of geothermie) uit de grond. Daarbij hebt u de keuze uit een gesloten en open bodemenergiesysteem. Beide systemen werken met een warmtepomp.
Dat weet u meteen na ons eerste bezoek bij u ter plaatse. Elke situatie – dus ook die van u – is immers uniek en vraagt daarom een oplossing op maat.
Nadat onze Sales-medewerkers bij u langs zijn geweest, bent u zeker dat u een geschikte én deskundige offerte van ons ontvangt!
EEN BEZOEK BIJ U TER PLAATSE EN EEN DESKUNDIGE OFFERTE VOOR EEN WARMTEPOMP? EEN OPLOSSING OP MAAT? MET EEN DUIDELIJK WOORDJE UITLEG? Maak dan vandaag nog een afspraak voor een offerte : bel ons op via 015 63 63 42 of vul het contactformulier in. Zo kiest u binnenkort de juiste warmtepomp met kennis van zaken en zonder onnodige kosten!
Met een warmtepomp bespaart u sterk op uw stookkosten want u hebt (bijna) geen gas meer nodig. Een warmtepomp is een goede manier om uw woning energieneutraal te maken.
VOORDELEN VAN EEN WARMTEPOMP :
ZEER LAAG VERBRUIK – met een warmtepomp heeft u (bijna) geen gas meer nodig, want een warmtepomp- installatie verbruikt alleen de compressor energie. Voor elke euro elektriciteit die een warmtepomp u kost, krijgt u gemiddeld 4 euro warmte terug. U hoeft dus gemiddeld slechts 25% van uw warmte aan te kopen bij uw energieleverancier (in de vorm van elektriciteit). De overige 75% haalt u gratis uit de natuur.
MILIEUVRIENDELIJK – een warmtepomp is een goede manier om uw woning energieneutraal te maken : u koelt én verwarmt op een milieuvriendelijke manier, zonder verbrandingsproces. Op die manier ligt uw CO2-uitstoot véél lager dan bij gebruik van fossiele brandstoffen. Omdat een warmtepomp werkt zonder verbranding : u hebt dus geen schoorsteen of stookolieput nodig zoals bij verwarming op basis van fossiele brandstoffen). Zo reduceert u tegelijk ook de CO2-uitstoot in uw directe omgeving.
VERWARMEN EN KOELEN – wilt u met uw warmtepomp verwarmen én koelen? Kies dan voor een omkeerbare waterpomp, zodat u de warmtewisselingscyclus gewoon kunt omkeren. Wanneer u het koud hebt, voert u warmte aan. En wanneer u het te warm krijgt, brengt uw warmtepompinstallatie u verkoeling.
ONDERHOUDSVRIENDELIJK – warmtepompinstallaties vereisen weinig of geen onderhoud. Voor een optimale werking is een jaarlijks nazicht van uw warmtepomp wel aanbevolen. Ook voor die onderhoudsservice kunt u bij ons terecht.
LANGE LEVENSDUUR – de levensduur van een warmtepomp hangt af van het aantal gepresteerde warmte-uren. Warmtepompen gaan minimaal 30.000 warmte-uren mee. Met een jaarlijkse prestatie van 2000 warmte-uren komt dat overeen met een levensduur van minimaal 15 jaar. In de praktijk gaan ze zelfs vaak langer dan 20 jaar mee.
NADELEN VAN EEN WARMTEPOMP :
AANVANKELIJK GROTE INVESTERING – de installatie van een warmtepomp vraagt een grotere investering dan een traditionele cv-ketel. Gelukkig kunt u rekenen op veel subsidies en premies voor de installatie van een warmtepomp. En ook de grote besparingen op uw jaarlijkse energiefactuur mag u zeker niet vergeten. Zo blijft een warmtepomp op lange termijn toch voordeliger dan een traditioneel cv-systeem.
TRAGERE OPWARMING – omdat de temperaturen waarmee een warmtepomp werkt, lager liggen dan bij traditionele cv-systemen, verloopt de opwarming wat trager. Wanneer u dus met de afstandsbediening van uw binnentoestel de temperatuur wat hoger instelt, zal het toestel minder snel de gevraagde warmte afgeven dan een traditionele radiator.
GOEDE ISOLATIE IS EEN VEREISTE – uw woning moet ook goed geïsoleerd zijn om maximaal voordeel te halen uit een warmtepomp. Beperk het warmteverlies daarom tot een absoluut minimum. Zo blijft uw warmtepomp optimaal renderen, uw energiefactuur laag en het milieu gezond.
De kostprijs van een warmtepomp kunnen kunnen we opsplitsen in 2 onderdelen : het toestel zelf en de installatie.
Voor warmtepompen van het type Grond/Water is er bovendien mogelijk een putboring nodig. Dat werk kan de kostprijs van de installatie verhogen.
Warmtepompen van het type Lucht/Lucht zijn eenvoudiger – en dus goedkoper – te installeren. Bovendien zijn ook de toestellen zelf goedkoper.
Welke type warmtepomp u ook kiest, u dient altijd rekening te houden met de volgende 2 factoren :
- Te grote of te kleine warmtepompinstallaties kunnen uw kosten onnodig verhogen en uw rendement verlagen.
- Ook slecht ontwikkelde, verkeerd geplaatste en onnauwkeurig afgestelde installaties kunnen problemen opleveren.
Laat daarom uw warmtepompsysteem nauwkeurig dimensioneren en correct installeren door een ervaren installateur zoals BVL.
Zo weet u zeker dat het voorgestelde warmtepompsysteem optimaal is voor uw unieke verwarmingssituatie én ook maximaal rendeert.
HOEVEEL BESPAAR IK MET EEN WARMTEPOMP?
Het enige onderdeel van een warmtepompsysteem dat stroom verbruikt, is de pomp zelf.
De warmtepomp stoot dus nog CO2 uit, maar die uitstoot ligt aanzienlijk lager dan die van een stookolieketel (50% minder), een gasketel (40% minder) en een condensatieketel (30% minder). Met een warmtepomp kunt u dus jaarlijks een uitstoot van ongeveer 3 ton CO2 voorkomen. En dat is net zoveel als de jaarlijkse uitstoot van een personenwagen. U bespaart dus niet enkel op uw energiefactuur, maar u helpt ook het milieu een handje!
Wilt u nog groener verwarmen? Kies dan voor groene elektriciteit. De warmte die via de warmtepomp vrijkomt, kunt u bovendien gebruiken voor de centrale verwarming en de productie van warm sanitair water.
EN WAT LEVERT EEN WARMTEPOMP U OP?
Investeren in een warmtepomp is goed voor het milieu én uw portemonnee!
Want u profiteert niet alleen van gratis groene warmte, maar u krijgt ook een deel van uw investering terugbetaald in de vorm van premies of subsidies.
De heer Peeters uit Bonheiden kan hier van meespreken :
'Papierwerk is echt mijn ding niet, en al zeker niet wanneer ik ook nog eens technische gegevens bij elkaar moet zoeken. BVL maakte het me gemakkelijk! Zodra mijn warmtepompinstallatie klaar was, kreeg ik van hen alle nodige certificaten. Keurig en correct ingevuld. Ik hoefde ze alleen nog maar samen met mijn premieaanvraag in te dienen. En klaar! Dat scheelde mij toen heel wat tijd en rompslomp. En het heeft me achteraf een flinke premie opgeleverd. Bedankt BVL!'
WELKE PREMIES ZIJN ER VOORZIEN BIJ HET INSTALLEREN VAN EEN WARMTEPOMP?
Wie investeert in energiebesparende maatregelen kan rekenen op financiële ondersteuning door de Overheid. Het loont dus zeker de moeite om vooraf te bekijken op welke premies u recht hebt! Ook sommige lokale overheden (gemeenten/provincies) geven subsidies voor warmtepompen.
Omdat de regelgeving hieromtrent erg vaak wijzigt, raden we u aan om ons te contacteren zodat we u correct kunnen informeren over de actuele regelgeving, de beschikbare premies en bijhorende premievoorwaarden.
WIL U TOCH GRAAG ZELF BEKIJKEN OP WELKE PREMIES U RECHT HEBT?
Via deze handige zoek-module kan u dit makkelijk zelf raadplegen : ZOEKMODULE ENERGIESPAREN.BE
Warmtepompinstallaties zijn bijzonder duurzaam en vragen weinig of geen onderhoud.
Voor een optimale werking is een jaarlijks nazicht door een gespecialiseerde onderhoudstechnicus wel aanbevolen.